Kap van 2 monumentale kastanjebomen bij begraafplaats Lindevoort
De gemeente heeft een kapvergunning aangevraagd voor 2 kastanjebomen bij de begraafplaats aan de Lindevoort. Uitwendig zijn paddenstoelen (zwammen) zichtbaar en dat was aanleiding voor de gemeente de bomen te laten onderzoeken. Dit is in november 2015 gedaan door Touch Trees Boomadvies.
De leeftijd van de bomen wordt geschat op 125 jaar. Ze zijn aangeplant na de brand en herbouw van de aangrenzende Antonius Kerk in 1889. Beide bomen zijn van cultuurhistorische waarde, beeldbepalend en daarom geplaatst op de monumentale bomenlijst van de Gemeente Berkelland.
Uit onderzoek blijkt dat de bomen zijn aangetast door een zwammen. Deze zwammen hebben inmiddels de (steun) wortels aangetast waardoor kans is op het omvallen van de bomen.
Ondanks dat in eerste instantie de bomen op het oog in een goede conditie verkeren blijkt nu dat delen van de stam van beide bomen en hun wortelgestel zijn aangetast door deze honingzwam. Dit is al jaren bezig, zonder dat aan de buitenkant van de bomen te kunnen zien.
Het advies van de onderzoeker luidt als volgt: Op korte termijn vellen van beide bomen om te voorkomen dat de bomen bij (harde) wind omwaaien en om te voorkomen dat zware takken uit de kroon kunnen waaien. Met alle gevolgen van dien. Dit advies heeft de gemeente overgenomen. Het kappen van de bomen zal binnenkort plaatsvinden.
Er zal herplant plaatsvinden. Vanwege het voorkomen van schimmels in de ondergrond waarvoor de kastanjeboom vatbaar is, zal een ander soort boom worden aangeplant. Hierover is nog geen beslissing genomen. De Belangenvereniging zal hier vinger aan de pols houden.
De Belangenvereniging betreurt het kappen van de bomen, maar snapt de keuze van de gemeente om het risico van schade of erger menselijk letsel niet wil nemen nu is aangetoond dat de bomen niet gezond zijn.