Natuurrijk Rekken
Nog een keer: kraanvogels
Afgelopen februari ging het in deze rubriek onder andere over de kraanvogeltrek. Ik gaf toen de tip om vanaf begin maart de lucht boven Rekken goed in de gaten te houden, omdat er dan een goede kans was de kraanvogels op hun trektocht naar het noorden over te zien komen. Welnu, de hoop op dit geweldige spektakel is meer dan uitgekomen. Rond 9 maart was het prachtig weer en zat de wind in de zuidoosthoek, ideale omstandigheden kortom. In enkele dagen tijd moeten tienduizenden, misschien wel honderdduizenden van deze prachtige vogels over het oosten van Nederland zijn getrokken! Ook boven Rekken waren grote groepen te zien.
Kraanvogeltrek boven Rekken op 9 maart 2016
Voor wie het gemist heeft, in de herfst, als de kraanvogels weer naar het zuiden trekken, is er opnieuw een kans ze over te zien komen.
Een voorjaarswandeling in de omgeving van De Breken
Ten zuidwesten van Rekken ligt een klein maar fijn natuurgebiedje, de Breken. Deze omgeving is een prachtig voorbeeld van het Achterhoekse landschap met landbouwgronden, bosjes, houtwallen en natuurterreintjes, doorsneden door kronkelende wegen en paden. Vooral in het voorjaar, als de bomen frisgroen beginnen uit te lopen, is dit een prachtige omgeving voor een wandeling. Op de bosbodem bloeien dan typische lenteplanten als speenkruid, bosanemoon en witte klaverzuring. Deze planten bloeien in het voorjaar als de loofbomen nog niet volop in het blad zitten. Er valt dan voor hun bloei nog genoeg zonlicht op de bosbodem. Later in het voorjaar en in de zomer, als het dichte bladerdek van de loofbomen de het zonlicht tegenhoudt, sterven deze planten bovengronds af en gaan dan hun rustfase in. Witte klaverzuring vormt dichte tapijten en bloeit met witte bloemen met paarse adertjes. De blaadjes lijken op klaverblad, maar dat is een heel andere plantensoort. Het plantje heeft een zurige smaak doordat het oxaalzuur bevat, hetzelfde zuur dat bijvoorbeeld ook in rabarber zit. De blaadjes en bloemetjes zijn eetbaar en kunnen, in kleine hoeveelheden, worden gebruikt als smaakmaker in bijvoorbeeld soep. Niet teveel, want oxaalzuur in grote hoeveelheden is niet gezond.
Witte klaverzuring
Het natuurgebiedje De Breken is een klein pareltje. Wat hier opvalt is de zanderige bodem. Tijdens de laatste ijstijd, die ongeveer 12.000 jaar geleden eindigde, bereikte het landijs Nederland niet, het bleef steken ter hoogte van Hamburg. Maar dat betekent niet dat het hier erg aangenaam was. Er heerste in onze streken een toendraklimaat. IJskoude winden teisterden het nauwelijks begroeide landschap en voerden massa’s fijn zand aan. Op veel plaatsen, vooral in de oostelijke helft van Nederland, vind je dit zogenoemde dekzand tot op de dag van vandaag terug. Op sommige plekken waaide dit dekzand op tot duinen en de Breken is het overblijfsel van zo’n oud duin. Nu vind je er eikenbossen, een vergrast heideveld met grove dennen en berkenopslag en een ven. Het is een gebied met een grote vogelrijkdom. Zo hoor je hier in het voorjaar overal de roep van de tjiftjaf en de fitis en leven er meerdere soorten spechten.
De Breken
Even verderop vormt een vers ingezaaide maïsakker een fraai staaltje landschapskunst.
Maïsakker
Langs de slootkanten bloeien pinksterbloemen. De rupsen van de oranjetipvlinder leven van de pinksterbloemplanten en de volwassen vlinder is hier in april en mei dan ook regelmatig te zien.
En steeds weer is er prachtig uitzicht op de “skyline” van ons mooie dorp Rekken!
“Skyline”
PB
19-04-2016