Hoofdmenu

De Piepermolen

De Rekkense ‘Piepermolen’ is in 1796 gebouwd zoals op een steen staat aangegeven. De molen is gebouwd door het echtpaar van Hasz-Mellink en is opgetrokken als een klok waardoor het interieur er, vooral voor de liefhebber, er bijzonder fraai uitziet. Het echtpaar van Hasz- Mellink ging  in 1797 in het muldershuis ernaast wonen. Chr. F. Beins, in die tijd watermulder in Olden Eibergen, nam in 1828 de molen over waarna G.F.Th. Venderbosch en G. Gerritsen de eigenaren van de molen waren. In 1907 kocht E.H. Pieper de molen en zijn zoon H.F. Pieper droeg, na het overlijden van zijn vader in 1950, in 1965 de molen en het gehele terrein over aan de stichting die zeer toepasselijk ‘Pieperstichting’ heet. Hij overleed in 1970, kort voor de restauratie van de molen. De officiële her ingebruikstelling vond plaats op 1 juli 1972.

De stichting Eibergse Molens zet zich in om onder andere de Rekkense Piepermolen te beheren en te beschermen.  Het beheer vindt plaats voor een aantal vrijwillige molenaars.

De molen draait elke zaterdagmiddag van 13.00 – 17.00 uur en is gratis toegankelijk. Behalve de stichting zijn er ook de Vrienden van de Piepermolen.  Zij werven donateurs en vergaren middelen om het onderhoud van de molen te bekostigen.

 

DSC_9679-klein‘Eendracht maakt macht’

Bijgaande foto is van een afbeelding op een steen die oorspronkelijk afkomstig is uit de stoommolen ‘Pieperstoom’. Deze steen is door de kleindochter van Ernst Heinrich Pieper, Riek Oldenampsen- te Peele, geschonken aan de ‘Vrienden van de Piepermolen’. Deze steen is in de muur van de molen gemetseld en herinnert aan een coöperatie die in 1881 door enkele Rekkense boeren werd opgericht voor de exploitatie van een stoommolen. Deze coöperatie had de welluidende naam ‘Eendracht maakt macht’.  De eerste steen werd op 16 juli 1881 gelegd. Antonie Brinkman werd in dat jaar molenaar en werd in 1886 opgevolgd door Ernst Heinrich Pieper. De stoommolen zou later de geschiedenis in gaan als ‘Pieperstoom’. De stoommolen stond aan de Rekkenseweg, net buiten het dorp.

Bron: artikel over de familie Pieper in Rekken door Jan Aarnink in Old Ni-js nr. 50 – 2004

Voor meer informatie kijk op www.eibergsemolens.nl

 

Deze bijdrage voor Praatje Plaatje komt van: de heer H. Sieben en de heer H. van Doorn.